Ulkomainen elokuva on laaja käsite. Nykyajan nuoriso ei oikeastaan muuta katsokkaan, sillä uksokaa tai älkää, myös elokuvamaailmassa USA on ulkomaa, vaikka se onkin juuri SE ulkomaa. Otsikossa en kuitenkaan tarkoita amerikkalaisia elokuvia, vaan oikeasti "valtavirtsasta" poikkeavaa toimintamössöä. Kuulitte oikein. Toiminta on minun lajini, enkä vieläkään suosi Venäläisiä tai Ranskalaisia tai Sveitsiläisiä tai tsestotsetonalaisia taidefilmejä.Kunnon toimintaa tulee kuitenkin muualtakin kuin USA:sta, tuosta lasten turruttajasta.

Kuinka moni on nähnyt, tai vielä parempi omistaa jonkun LÄHIAIKOINA, eli 2000 luvulla tehdyn vaikkapa Aasialaisen elokuvan. Kyllä niitä kaiken maailman Kuroshawojen tekemiä vanhoja elokuvia TV:stä näytetään, mutta ne ovatkin ehdottomia klassikoita ja äärettömän hyviä sen puolesta. Harva kuitenkin katsoo vain hyvää toimintaa Amerikasta, joten, oletteko nähneet Aasialaisia elokuvia? siellä, keskiriviltä punatukkainen pikkutyttö -Shanghai Knights-... voi luoja. Selvästikkin teidät pitäisi saattaa ajan tasalle toiminnan tasosta. Tästä lähtee.

1) Ehdoton ulkomaalainen suosikkini on Kung Fu Hustle. se on toiminnan ja komedian toimiva sekoitus, joka varmasti pätee samalla tasolla Amerikkalaisen tähtitoimintakomedioiden kanssa. Se on hienosti ja ammattitaidolla tehty ja sen huumori ja juoni ei jää pikkulapsi tasolle. Kaikki eivät siitä pidä, mutta katsottava se on (suomennos on huono, kuuntele sen lisäksi Englanniksi Kirj. Huom.). Toinen saman tekijän elokuva on Shaolin Soccer, joka ei yllä Kung Fun tasolle, mutta pitää pintansa joidenkin vauhdikkaiden jaksojen ja paikoitellen terävän huumorin avulla.

2)Länsimaihin saapuneen wuxian ehdottomia lipunkantajia ovat Zhang Yimoun elokuvat. Esimerkiksi ja päällimmäisiksi Hero ja Lentävien Tikarien Talo. Lajin nykyisen kehityksen aloitti toki Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme, mutta edellämainitut ovat vähintään yhtä hyvää viihdettä. Molempien aikaisempien juoni saattaa täysin avautuakseen vaatia toisen katselukeran, sillä ensimmäinen kuluu maisemia, taisteluita ja taitavaa romantiikkaa seuratessa. Suositeltavaa kaikille.

3)Night Watch, tuo Venäjän panostus iskeä tienaamisen kiila länsimaihin, on ehdoton katsottava yliluonnollisen kevyen kauhun katsojille, joita ei haittaa sekava juonenkuljetus ja pimeät kohtaukset, vaikkakin taisteluun on saatu mahtavasti asennetta mukaan. kannattaa myös lukea kirjat, jos niitä jostain suomennettuna edes löytyy. Ne laajentavat kokemusta. Suomennos on tässäkin suht surkea, mutta ei sitä huomaa.

4)Universal on tehnyt yhden uroteon nykyajan markkinoilla, jonka takia kaikkien tulisi ylistää sitä vähintään kerran elämässään. Se toi meille Asian Visionin. Laadukasta toimintaa ja Scifiä kiinalaista, Japanilaista ja muilta sieltä päin. Nämä elokuvat sisältävät todellisia aarteita, kunhan vain jaksaa tai osaa etsiä. Itseäni hävettää aivan suunnattomasti, etten ole vielä löytänyt tarpeeksi halvalla vaikkapa Returneria. Kuitenkin, jos vähänkin toiminta ufoilla lisäyksillä kiinnostaa, senkun iskette kauppaan Yesterdayn ja muiden sellaisten perässä.

5) Englantilaisten uroteot ovat myöskin huomattavat. Scifi channelin ja kumppaneiden elokuva/dokumenttiversiot monista kirjoita, aikakausista ja hallitsijoista ovat ihailtavan taidolla tehtyjä ja tuovat uutta näkemystä ja mielenkiintoa niin historiaan kuin vaikkapa fantasiakirjoihin.

6) Vielä joitain elokuvia on mainittava. Komedioiden ystäville on pakko suositella Ranskalaista roskaelokuvasarjaa Taxi, jossa kuljetaan lujaa ja väistellään kaikkea mikä liikkuu, mutta ei mitään muuta. Intohimoisille scifisteille voi ehdottaa katsottavaksi Immortelia, Saksalaista elokuvaa, jossa osa henkilöistä on tehty tietokoneella. Sillä osoitetaan niiden pahuus tai pienuus tarinaan liittyen.

7)Kaikki suomi-jokin-muu-maa-kuin-Ruotsi elokuvat ovat suositeltavia, päällimmäisinä varmasta sotakuvaus 9.Komppania ja wuxia Jadesoturi. En ole vieläkään oikeasti päässyt siitä yli, että Suomalainen esikoisohjaaja(varsinkaan esikoisohjaaja) pystyy saavuttamaan näin suuren elokuvan Kiinan kanssa(näytteliäkaartin Kiinalainen taso) ja levityksen taso ja määrä maailmalle on myös hämmentävä. Voiko valmistunut ja ammattitaitoinen nuoriso noin vain ohittaa vanhat, Suomeen juurtuneet elokuvantekijät? Kyllä voivat, ja antavat vielä mallia katsojaluvuissa. sama patee myös TV.ssä (Duudsonit).

Lopulta, kuitenkin ja lopullisesti totuutta ei pääse pakoon. katsoo sitä miltä kantilta tahansa, niin paras toiminta tulee yhä ja aina Amerikasta.