Elämmekö me nykyaikaa, arvostavatko ihmiset oikeita asioita? Onko pelien, elokuvien ja television väkivalta mennyt yli, ja sitä pitäisi kovalla kädellä vähentää? Miksi nykyaikana niin monet teinit syyllistyvät väkivaltatekoihin ja lasten agressiivisuus kasvaa TV:tä tuijottaessa? Kenessä on vika nykyajan rappeutumiseen ja kuka on syylinen lasten väkivaltaisuuteen?

kaikki nämä ovat toki erittäin tärkeitä asioia, mutta niistä saarnaavat unohtavat aina, ettei vika ole lapsissa. Olen ottanut tehtäväkseni korjata ah niin hyvien ihmisten syytökset oikeiksi, ja kumota väärät luulot väkivallan viihteellistämisestä.

Jo historiassa käytännössä kaikissa aikakausissa väkivalta on turmellut nuorisoa. Metsästäminen on ollut hupia, ja viinalla on lutrattu antiikin aikaan heti kun pullo pysyi ylhäällä. Antiikin roomassa sotia käytiin ja gladiaatoritaistelut toivat raakuudet ihmisten ulottuville, vaikka niissä ei useimmiten ketään kuollutkaan. keskiajalla oli kiva aina lähteä kiusaamaan jalkapuuhun tuomittua miestä aamuisin ja käydä katsomassa maantierosvojen tai muiden sellaisten teloittamista vaikkapa hirttämällä. Mikäs sen kivempaa.

Nykyaikaan palatakseni, liian monet asiat laitetaan viihteen tuottajien ja tekijöiden kontolle. Otetaan esille pari valaisevaa esimerkkiä. täysin fiktiivisiä tottakai. 11-vuotias poika on koulussa hakannut koulutoveriaan, koska hän oli eri maalainen. Koulu ottaa yhteyttä molempien lasten vanhempiin, ja pian haktun vanhemmat ovat paikallisuutisissa syyttämässä väkivaltaista videopeliä tapahtumien syypäänä. Asia menee jopa niin pitkälle, että hakanneen huoneesta löytyy tällainen K-18 videopeli, ja pian ympäri maata kaikki lehdet syyttävät sitä ja kymmentä muuta lasten väkivaltaistamisesta. Oliko vika pelin tekijöissä? Ei ollut, eikä sen puoleen pelin jakelijoissakaan, sillä yksikään vastuullinen kauppias ei mylösi peliä pikkulapselle. Mistä peli oli saatu? lapsi oli pelannut sitä kaverin luona, vinkunut sitä sen jälkeen vanhemmiltaa ja nämä olivat kiltisti käyneet ostamassa pikku kullanmurulleen tuon K-18 pelin. Siis vanhempia voisi tällaisissa tapauksissa kiinnostaa minkälaisia pelejä ostavat ja antavat lapsiensa pelata.

sama kaava toistuu eräänä torstaina jossain maassa X. Lapsi on eilen illalla katsonut Roomaa, ja nyt mahtavan Titus Pullon innoittamana huitoo keskellä keittiötä veitsi kädessä. Kuka antoi taaperon katsoa K-15 ohjelmaa.  Mikä vanhemmissa on vikana, kun he eivät osaa tulkita nelimerkkistä sarjaa, joka on kymmenissä paikoissa selkeästi vieläpä suomennettu KIELLETTY ALLE 15 VUOTIAILTA.

johtopäätöksen teko on siis helppoa. Emme ole ylittäneet rajaa, sillä ei ole rajaa ylitettäväksi. TV ohjelmiin n tullut K merkinnät, ja jos niitä ei aikuinen osaa noudattaa, niin peruskouluun sellaiset. Elokuvien väkivaltaa katsovat vain ne ketkä siitä pitävät. Pitäisinkin jokaisen vanhemman perussääntönä, että jos annat lapsesi katsoa sarjaa, katso itsekin pari jaksoa. Jos annat hänen pelate, pelaa hetki itsekin, ohjain ei pure. jos ostat lapsen kerjäämän elokuvan K merkinällä, katso se ensin itse. Muistakaa nämä, ja ottakaa tekin vähän vastuuta